Välkommen till Andreas hemsida
Hej igen!
2011-09-17 22:29

Lördag 17 september, 22:30

Vi lovade ju att återkomma och här är vi. Ber om ursäkt för att det har tagit lite tid men jobb, sjukdom, rally och annat har kommit emellan... Vi är verkligen tillbaka i verkligheten igen!

Innan vi glömmer det så kan vi nämna att vi har lagt ut ytterligare bilder för er att titta på från vår resa. Vill ni se fler så får ni vänta tills vi har sammanställt alla bilder till ett visningsprogram och ta del utav dem sen. Ska försöka sätta oss med dem ganska snart då vi vet att många är nyfikna.

Men nu lite mer eller mindre intressant fakta och bra att veta:

Man behöver fler än två dagar för att hinna med Manhattan. Ska man dessutom shoppa lite... Var inte rädd för att utnyttja tunnelbanan, ganska lätt att utnyttja när man väl lärt sig.

Ska man besöka Niagarafallen så ska man hålla sig inom 10 min bilfärd från fallen sen börjar förfallet. Beroende på vad man vill göra så räcker 1-2 dagar där. På Kanadensiska sidan finns ganska mycket mer aktiviteter att göra än på Amerikanska, så som äventyrsland, casino etc. Ska ni korsa över gränsen med hyrbil så se till att ni har papper från hyrfirman att det är ok. Räkna med lång tid och många frågor vid gränsen.

Ska man köra Route 66 som vi gjorde så räkna med att det tar tid. Rekommenderad tid är 14 dagar, vi gjorde det på 11 dagar inkl 2 dagar i Las Vegas. Route 66 startar i Chicago, Illenois och slutar i Santa Monica, Kalifornien och är cirka 394 mil lång. Det finns mycket att se längs vägen så se till att ha en bra karta (tex Historic Route 66 road map från ZAK's). Se även till att ha en bra bok om vad det finns att se längs vägen (tex Images of 66, an interactive photographic journey along the length of the mother road av David Wickline) så att ni enklare kan se vad som finns längs vägen och planera routen efter det. Vi använde den mycket för att sortera bort broar och skyltar som liknade varandra efter ett tag. Stanna och prata med människorna som bor längs vägen, deras historier och tips är värdefulla! Boka inte hotell i förväg, det kan leda till sträck-körning vilket inte gynnar någon. Bestäm hellre ett klockslag eller antalet timmar att köra per dag och leta sedan en plats för natten. Du kan hamna på ett lite skabbigt ställe men också på ett väldigt bra ställe. Var beredd på att de frågar efter ett kreditkort även om du betalar cash! 

GPS är bra att ha även om man har karta då det är lätt att köra fel pga att skyltningen av Route 66 är dålig mellan varven. Tipset är då att ta sig till nästa ort med hjälp av GPS'n och försökta hitta skyltar där.

Var beredd på vägtullar, i alla fall när man kör på mortorvägarna. Det finns inga vägtullar på den gamla delen av Route 66 men då den ibland går samman med motorvägen...

På de flesta hotell/motell finns det broschyrer om vad man kan göra i närområdet eller i någon närliggande stat, här kan hitta en del intressanta saker, tex vargfarmen mitt ute i ödelandet i New Mexico. Vissa hotell/motell tar även mot rabattkuponger som man kan hitta i tidningar på större bensinmackar.

Vill man besöka Alcatraz i San Francisco så är det bra om man har bokat biljetter via Internet ett tag innan man besöker staden annars är chansen liten för att man kan besöka fängelset. Tänk på att dimman rullar in vid 15.30-tiden om dagarna. Nere vid Pier 39 och Fisherman's Warf är det inga problem men om man vill se Golden Gate Bridge i sin helhet...

Amerikanarna är ett mycket vänligt folk så var inte rädd för att fråga om det är något.


Fakta i siffror: (kursen räknar vi 1 dollar= 6,50 kr)

Flygresan: 24000 kr för tre personer, Köpenhamn-New York, San Francisco-Köpenhamn.

Vi har kört: 5496 mile, cirka 885 mil

Har kört genom 14 delstater varav Route 66 sträcker sig genom 8 av dem.

Vägtull längs hela vägen: 43,65 dollar, cirka 284 kr (mellan 1-9,50 dollar per sträcka)

Medelpriset för bensin: 3,64 dollar/gallon, cirka 6,25 kr/liter (3,36-4,40 dollar)

Se New York från högst upp i Empire State building för tre personer: 111 dollar, cirka 713 kr

Inträde en dag, en park Disneyland för tre personer: 240 dollar, cirka 1565 kr

Motell/hotell längs vägen: 49-137 dollar per natt beroende på kedja, cirka 318-907 kr

Entré Grand Canyon: 25 dollar, cirka 163 kr (gäller för sju dagar)

Entré Yosemite: 20 dollar, cirka 130 kr (gäller för en månad)

Glöm inte att ge dricks till alla inom serviceyrken, städerskan på hotellet/motellet (1-2 dollar per natt/person), servitrisen på restaurangen (15-20% av totala kostnaden), taxichauffören eller killen som kör shuttlen gratis mellan hotellet och flygplatsen (2-3 dollar)...


Oavsett vad man ska göra i USA så är det bra att planera lite i förväg. När det gäller Route 66 så var vi ganska oförberedda på vad vi skulle se och uppleva och vi hade helt klart kunnat vara bättre förberedda. Men det gick vägen ändå och vi har genomfört en resa som inte ens de flesta amerikanarna har gjort. Delade ju upp resan i små äventyr som var och en var upplevelserika i sig, tillsammans var de otroliga!

Vill vi göra om resan? JAAA! Gärna i morgon om vi kunde (dock behöver vi inte köra hela Route 66, det har vi ju gjort, ha ha).

Hör av er med frågor, hör av er med synpunkter. Dela med er av egna erfarenheter från landet i Väst.

Tills nästa resa!

PAJ


Namn:  
E-post:  
Hemsida:  
Kommentar:  
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

Skriv av koden: